Art & Soul Connections
Kurva ili svetica

Kurva ili svetica?
 
U plemenskim zajednicama seksualnost je bila prihvaćena prirodno kao što pada kiša ili se lišće zeleni. Kroz povijest seksualnost se počela iskorištavati da bi se podčinila žena muškarcu, vojno ojačala zemlja, potisnuo osjećaj manje vrijednosti pojedinca… Iako živimo u “suvremenom svijetu” i osobne slobode su veće, još uvijek u Africi djevojčicama izrezuju klitoris, u mnogim islamskim zemljama žene su zakrivene naslagama odjeće da ne pobuđuju mušku požudu, u kršćanstvu, ali i drugim religijama s obzirom na seksualnost se određuje poštenje jedne žene ….
Nekako kao da muškarci imaju puno pravo živjeti svoju seksualnost i ona ih u društvu čini moćnijima, a žena bi se trebala stidjeti i potiskivati je. Ako to žena ne shvati na vrijeme, onda će joj muškarac pomoći na razne načine npr. tako da zakone prilagodi jasnije ili izbaci stroge religiozne propise. Na kraju žena ostaje uvjerena kako je to sve za njeno dobro i još svjedoči u javnosti da se eto ona disciplinirano drži reda i zavrjeđuje biti majka i vjernica.

Muškarac će oženiti onu koja je ”poštena”, svoje poštovanje daje nevinoj djevojci, samo ona mu smije rađati djecu. S druge strane, muškarca pali malo svojeglava žena, dosadi mu pokorna koju ima kod kuće i on koji je evolucijski lovac, ide u nove lovove. Sad dolazimo do druge krajnosti jer je činjenica da nije jedini koji ima pristup jako seksi, izaziva ga smjelost žene, izaziva ga novo, opsceno…. Oženio je „sveticu“, ali ljepše mu je s „kurvom“.
Današnji muškarac, zapadno orijentiran ima veću slobodu odabrati ženu slobodnih svjetonazora. Traži zanimljiv život I daje slobodu svojoj ženi. Ali tu se radi o manjim postocima građanstva. Tipičan muškarac danas se bori još uvijek između svetice i kurve.

Upoznala sam muškarca koji je visoko obrazovan, radi na visokoj poziciji, dolazi iz fine građanske obitelji. Trenutno je u procesu razvoda. Bio je oženjen za ženu koju je rado pokazivao u obitelji i društvu, obrazovana žena, govori 3 strana jezika, ima završen magisterij, vrlo lijepa žena. On je živahan muškarac koji je do nje bio s puno žena u vezi I van veza. Njegova žena bila je izvrsna u svakom pogledu I imponirala mu je. Roditelji su mislila da se on nikada neće skrasiti, a on ih je zeznuo I doveo predivnu ženu. Čak je I sebe uvjerio da je ona ta za cijeli život.
Kako su godine prolazile, on se sve teže susprezao da bude tako fin kao njegova žena, bilo mu je nevažno što misle njegovi roditelji, društvo, osjećao se kao u kavezu. Nedostajalo mu je zabave, pića, prostih fora kojima je bilo sklon, iznenadnih putovanja I bilo je pitanje kada će puknuti.

Postalo mu je jasno da je prevario sebe želeći se snažno dokazati drugima kako može imati “savršenu ženu”, prevario je ženu kojoj je glumio ono što nije. Proklinjao je odgoj koji mu je nametnuo standarde I pravila. I sad je uspio progledati I priznao sebi da mu treba kako on kaže “divlja žena”, koja se zna s njim svađati, zatulumariti i čija je seksualnost izražena I slobodna.
Često jedna krajnost ode u drugu krajnost, ali to je prirodan proces uravnoteženja, balansiranja. Mi svi svatko za sebe dajemo ljudima i događajima obilježje dobroga ili lošega. Sjajno je to što je sada vrijeme otvaranja i življenja slobode u izborima. Ne moramo se konsolidirati s cijelom zajednicom, čekati konsenzus, nego možemo imati svoj izbor. Sloboda je izbor.

  • Share on social media: